De wereldbevolking groeit en dat brengt grote uitdagingen mee. Een van de belangrijkste vraagstukken: hoe gaan we de bijna 10 miljard mensen in 2050 van genoeg eten voorzien?
Dit jaar zaten we op 1 augustus al over de natuurlijke productiegrens van de aarde heen. Volgens onderzoek van het Global Footprint Network hebben bewoners van de aarde in de afgelopen zeven maanden net zo veel geconsumeerd als de aarde in een jaar tijd kan aanvullen.
Kortom: we hebben nu al niet genoeg hulpbronnen en als iedereen ons westerse dieet wil volgen, is de wereld simpelweg niet groot genoeg om al dat voedsel te produceren.
We moeten onze eetgewoontes veranderen. Als we ervoor zouden kiezen om alleen nog voeding te eten waarmee we de aarde minder belasten, dan kunnen we meer monden voeden.
Daarom hebben onderzoekers van zes verschillende Amerikaanse universiteiten een simulatiemodel ontwikkeld waarmee ze konden uitzoeken welk dieet de aarde het minst belast. Zo zijn ze erachter gekomen welk dieet het meest duurzaam is – met de productiecapaciteit van de aarde in het achterhoofd.
10 diëten onder de loep
De onderzoekers hebben tien verschillende diëten onder de loep genomen, waaronder het vegetarische dieet, het veganistische dieet en dat van vleeseters. Je zou misschien denken dat het veganistische dieet het duurzaamst is, maar volgens de onderzoekers is dat niet zo.
Flexitariërs die weinig vlees eten, 'standaard' vegetariërs en vegetariërs die geen eieren eten, hebben allemaal een dieet waarmee meer monden te voeden zijn dan veganisten. Die diëten zijn volgens de onderzoekers dan ook duurzamer.
De reden is simpel: bij het veganistische dieet blijft een deel van de beschikbare grond voor veeteelt en landbouw onbenut. Vaak is bijvoorbeeld een stuk weidegrond niet zomaar geschikt om groente op te verbouwen. In de bodem zitten simpelweg niet de juiste voedingstoffen.
Vegetarisch is duurzamer dan veganistisch
Een veganistisch dieet is dus niet de meest duurzame optie, maar dat betekent niet dat als je veganist bent, je nu een ander dieet moet overwegen.
Als we nu allemaal zouden stoppen met het eten van dierlijke producten, zouden we namelijk wel degelijk meer eten kunnen verbouwen dan we nu doen. Toch zou het op de lange termijn voor grote voedseltekorten zorgen als de hele wereld veganistisch zou gaan eten.
Als je één dieet zou moeten voorschrijven aan de hele wereldbevolking, dan zou het volgens de onderzoekers het beste zijn als we vegetarisch gaan eten waarbij we wel melk blijven drinken (en kaas eten), maar eieren links laten liggen.
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland en is naar het Nederlands vertaald. Copyright 2018. Je kunt Business Insider Deutschland op Twitter volgen.